Makový koláč
Mák obsahuje spoustu minerálních látek a je bohatým zdrojem vápníku. Někdo ho nesnáší a jiný miluje. Zkuste ho však přidat do koláče s tvarohem. Uvidíte, že si pochutnáte.
SUROVINY:
Těsto
Hladká mouka + na vál 250 g
Studené máslo 150 g
špetka soli
Vejce 1 ks
Cukr moučka 60 g
Citrónová kůra 12 g
Náplň
Tvaroh plnotučný 500 g
Mák mletý 30 g
Vejce 3 ks
Cukr krupice 60 g
Vanilkový lusk (semínka) 1 g
Šťáva z jednoho citrónu 8 g
POSTUP:
- Nejprve všechno, co patří do těsta, promíchejte v robotu a těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny do chladničky. Pak rozválejte na placku, kterou snadno rozprostřete do koláčové formy.
- Těsto prsty vtlačte do okrajů a přečnívající části přejeďte a odřízněte válečkem (ve vyšší rovné formě udělejte okraje asi 3 cm vysoké a zarovnejte je rádýlkem).
- Dno propíchejte vidličkou a formu dejte ještě na chvíli do chladničky. Mezitím si nastavte konvektomat (info a postup zde) a těsto v prvním kroku předpečte.
- Poté vyjměte z konvektomatu a smíchané ingredience na náplň nalijte na korpus a pečte na druhý krok programu dokud okraje těsta nezrůžoví a náplň nezpevní. Koláč nechte vychladnout ve formě a teprve pak krájejte.
Dobrou chuť!