Retigo s.r.o.

Podzimní máslová dýně

Máslovou dýni rozpoznáte okamžitě, má tvar velké hrušky s čistou světle béžovou barvou a na svoji velikost je poměrně těžká. Proč právě dýně, a nejen tato máslová, je řazena mezi nejzdravější potraviny? Je totiž opravdovou výživnou superstar. Obsahuje alfa a beta karoteny, známé jako vysoce antioxidační a protizánětlivé látky, vitamín C a E, draslík, hořčík a kyselinu pantotenovou, tedy vitamín B5. Dýně má extrémně vysoký obsah vlákniny a svým unikátním složením je považována za surovinu světové třídy, patří totiž mezi tzv. superpotraviny, kterých je klasifikováno celkem čtrnáct. Pro objasnění: Superpotravina je založena na jednoduchém, avšak významném předpokladu - některá jídla jsou pro naše zdraví a dlouhověkost významně lepší než jiná.


Ingredience (4 porce):

1x máslová dýně, rozpůlená a bez semen
2 lžíce olivového oleje
200 g Hovězí zadní
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička mletého římského kmínu
100 g kuskusu
200g zakysaná smetana
2x paprika barevna
kopr, sůl, pepř

Postup přípravy:

Hovězí maso uvařte v konvektomatu na nízkoteplotní pečení. 12h 85°C. Potom jej natrhejte.
Kuskus zalijte horkým vývarem a nechjete 5 min pod pokličkou.
Kuskus, maso, protlak a papriku smíchejte a naplňte dýni.
Pečeme na 170°C kombi režim 30 min.
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, olivový olej a kopr.

Přejeme dobrou chuť!