POMALU PEČENÁ HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ
Původ receptu - Česká republika, 8 porcí.
Ingredience:
1600 g hovězí svíčkové vcelku
25 g anglické hořčice
100 g másla
60 g plnotučné hořčice
100 ml bílého vína
1 citron
1500 ml hovězího vývaru
500 ml smetany na šlehání
1 jablko Granny Smith
olej, sůl, pepř, vinný ocet
20 ks celého černého pepře, 10 ks nového koření, 5 bobkových listů – vše v látkovém sáčku na vaření
150 g nakrájené cibule
400 g nakrajéné mrkve a celeru
Příprava:
1. Zprudka orestujte hovězí maso na pánvi tak, aby se na povrchu zatáhlo.
2. Nastavte na konvektomatu režim Horký vzduch, předehřejte jej na 60 °C. Teplotu na sondě nastavte na 55 °C.
3. Orestovanou hovězí svíčkovou, osolte, opepřete a potřete Anglickou hořčicí. Vložte maso do gastronádoby, vše následně dejte do předehřátého konvektomatu a zapíchněte do masa teplotní sondu. Pomalu hovězí pečte, dokud nedosáhne požadované teploty na jádře (zabere to cca 4-6 hodin).
4. Ve velkém hrnci zvolna orestujete zeleninu. Začněte s mrkví a celerem, poté přidejte cibuli. Jakmile zelenina zezlátne, přidejte nakrájené jablko, plnotučnou hořčici a nakrájený citron zbavený kůry. Restujte dalších 5 minut a poté přidejte bílé víno a vše nechejte projít varem.
5. Přidejte hovězí vývar, sáček s kořením a vařte, dokud zelenina nezměkne. Poté vytáhněte koření, přidejte smetanu a provařte dalších 10 minut.
6. Omáčku rozmixujte v mixéru dohladka, přidejte máslo a následně ji propasírujte přes jemné síto. Dochuťte solí, pepřem, cukrem a vinným octem.
7. Hovězí svíčkovou vytáhněte z konvektomatu a nechte chvíli odpočinout při pokojové teplotě. Poté ji nakrájejte na tenké plátky, naservírujte na talíř a přelijte omáčkou.
8. Pomalu pečenou hovězí svíčkovou na smetaně podávejte s knedlíkem.
Dobrou chuť!