Žitný chléb
Vynikající žitný chléb, po kterém se jen zapráší. Recept pro Vás vytvořil náš šéfkuchař Ondra.
Ingredience:
250 g žitné mouky
200 g hladké mouky
170 ml mléka
170 ml vody
7 g suchého droždí
3 g soli
2 g celého kmínu
Postup:
- Smíchejte obě mouky a udělejte uprostřed důlek. Do důlku nasypejte droždí a zalijte vlažným mlékem. Přidejte sůl, ne přímo na droždí, ale kolem do mouky spolu s kmínem.
- Vymíchejte za postupného přidávání vody měkké, hladké, pružné těsto (je možné, že nepoužijete všechnu vodu). Nechte vykynout na dvojnásobnou velikost.
- Znovu prohnětejte a vytvarujte do oválného nebo kulatého tvaru. Položte na pomoučený plech nebo pečící papír a nechte opět nakynout do dvojnásobného objemu.
- Vložte do předehřáté trouby na 180°C. Po upečení by měl chléb po poklepání na spodní stranu vydávat dutý zvuk.
Dobrou chuť!