Retigo s.r.o.

Žitný chléb

Vynikající žitný chléb, po kterém se jen zapráší. Recept pro Vás vytvořil náš šéfkuchař Ondra.


Ingredience:

250 g žitné mouky

200 g hladké mouky

170 ml mléka

170 ml vody

7 g suchého droždí

3 g soli

2 g celého kmínu

Postup:

  1. Smíchejte obě mouky a udělejte uprostřed důlek. Do důlku nasypejte droždí a zalijte vlažným mlékem. Přidejte sůl, ne přímo na droždí, ale kolem do mouky spolu s kmínem.
  2. Vymíchejte za postupného přidávání vody měkké, hladké, pružné těsto (je možné, že nepoužijete všechnu vodu). Nechte vykynout na dvojnásobnou velikost.
  3. Znovu prohnětejte a vytvarujte do oválného nebo kulatého tvaru. Položte na pomoučený plech nebo pečící papír a nechte opět nakynout do dvojnásobného objemu.
  4. Vložte do předehřáté trouby na 180°C. Po upečení by měl chléb po poklepání na spodní stranu vydávat dutý zvuk.

Dobrou chuť!